opvoeden & opgroeien
Archief | Migratie/Zwanger/Ongewenst zwanger/Zwangerschap afbreken

Zwangerschap afbreken

Als je onbedoeld zwanger raakt, sta je voor de keuze of je de zwangerschap wilt uitdragen en de baby geboren wilt laten worden, of de zwangerschap wilt afbreken (abortus).

Abortus is mogelijk tot 24 weken zwangerschap

Laat je zwangerschap vaststellen door de huisarts of in een abortuskliniek. Je kunt bij een abortuskliniek terecht zonder doorverwijzing van je huisarts. Een zwangerschapsafbreking is mogelijk totdat je 24 weken zwanger bent. Dit wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Bedenktijd?

De manier waarop een zwangerschap wordt beëindigd is afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. Hoe eerder je erbij bent, hoe lichter de behandeling.

Op het moment dat je zwangerschap door een arts is vastgesteld en je je redenen voor een abortus met de arts hebt besproken, bepaal je samen met de arts de tijd die je nodig hebt om een definitief besluit te nemen. Dit kan 0 dagen zijn, maar ook 10 als je dat nodig hebt.

Je kunt bedenktijd nodig hebben om een beslissing te nemen waar je zelf achter staat. Daar moet je voldoende tijd voor nemen. Dit betekent niet dat je twijfels helemaal over hoeven te zijn, maar het is wel belangrijk dat de keuze voor het afbreken van de zwangerschap voor jou op dat moment de beste is.

Als je twijfelt over wat je moet doen, kan Fiom.nl je ondersteunen bij het nemen van een goed besluit.

Iemand meenemen

Als je besluit de zwangerschap af te breken, vindt de behandeling plaats. Het is prettig voor jou als je iemand bij je hebt die je kan ondersteunen.

Uitgelicht