Puber
De puberteit: de periode waarin je kind groeit naar volwassenheid. Het lichaam groeit en verandert, maar ook emotioneel kan het een ingewikkelde periode zijn. Stemmingswisselingen, verliefdheden, experimenteren en grenzen opzoeken: je krijgt er als ouder mee te maken. Soms zit je met de handen in het haar en vraag je je af of het ooit goed komt!
Als je begrijpt hoe het puberbrein in elkaar zit, snap je beter waarom je puber zich zo gedraagt. Het is belangrijk dat je met elkaar blijft praten: over school, over alcohol, roken en drugs, over relaties en seks. Zorg dat je puber met vragen en onzekerheden bij jou terecht kan.
Bekijk de pagina's over je puber en de groei en ontwikkeling, gezondheid en welzijn, gedrag, genotmiddelen, verzorging en uiterlijk, mediaopvoeding, relaties en seksualiteit, school en werken.
Forum voor jongeren
Jongeren horen ook graag hoe leeftijdsgenoten ergens over denken. Heb jij een puber in huis? Wijs hem of haar dan eens op het forum Hoezitdat.info. Je kind kan hier in een veilige omgeving met andere jongeren in gesprek over dat wat hen bezighoudt.
Jongeren delen er ervaringen en geven hun mening over onderwerpen als vrienden & relaties, de thuissituatie, seksualiteit, ergens mee zitten, vrije tijd, school, werk, geld, goed of fout, verslaving, gezondheid of gewoon anders zijn.
Berichten zijn alleen zichtbaar op het forum als ze aan de spelregels voldoen. Er is een check voordat een bericht online komt. Schelden, ranzige taal, (seks)dates, ruzie maken, discrimineren en onnodige uitgebreide beschrijvingen van seksuele handelingen mag bijvoorbeeld niet. Het is op het forum ook niet mogelijk voor je kind om persoonlijke gegevens te delen of af te spreken met onbekenden.
Tussen de berichten door krijgen jongeren betrouwbare websites te zien waar ze meer informatie kunnen vinden. Ook vinden jongeren op de forumwebsite hulp en cursussen in de buurt en kunnen zij hun vraag stellen aan een professional via de chat.
Mijn kind wordt 18, en nu?
Als je zoon of dochter 18 jaar wordt, komt er veel op hem of haar af. Eindelijk volwassen, en hij of zij mag het rijbewijs gaan halen. Maar je kind krijgt ook verplichtingen zoals het afsluiten van een eigen zorgverzekering. Hij of zij kan zich inschrijven voor een zelfstandige woonplek en mag studiefinanciering aanvragen als hij of zij hier recht op heeft.
Hoe regel je dit allemaal? En hoe kom je aan het geld om alles te betalen? Dit zijn vragen die jongeren én ouders bezighouden. Lees er meer over de website van het NIBUD.