Pedagogisch advies
Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kan iedereen terecht met grote of kleine vragen over opvoeden en opgroeien. De professionals in het CJG helpen je verder. Naast de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg, heeft het CJG ook wijkpedagogen van Kwadraad in huis. Soms heb je een vraag over opvoeden die meer aandacht nodig heeft. Je kunt dan een afspraak maken met de wijkpedagoog voor een gesprek of kortdurende begeleiding.
Wat doet de wijkpedagoog?
Bij de wijkpedagoog kun je vrijuit praten over je vragen en zorgen. Ze biedt professioneel advies dicht bij huis. Samen zet je zaken op een rijtje en ga je op zoek naar wat er nodig is om het thuis weer goed te laten lopen.
Wat levert de hulp op?
Het doel van de gesprekken is dat je meer grip krijgt op de opvoeding van je kind. Ouders geven na afloop van de gesprekken vaak aan dat ze de gesprekken prettig hebben gevonden en dat ze goed geholpen zijn met het praktische advies. Het plezier en vertrouwen in het ouderschap is (weer) toegenomen.
Met welke vragen kun je terecht?
Bij de wijkpedagoog kun je terecht met elke vraag over je kind of kinderen tot en met 18 jaar. De meestgestelde vragen van ouders gaan over gewone opvoedkwesties. Of over zorgen over de ontwikkeling.
Een paar voorbeelden:
Peuter
- We hebben voortdurend strijd aan tafel.
- Mijn dochter gaat binnenkort naar school, maar plast nog regelmatig in haar broek.
- Ons kind kan nog geen minuut alleen spelen.
Kind op de basisschool
- Ons kind van 8 is nog steeds bang om alleen te gaan slapen.
- Mijn zoon heeft geen vrienden.
- Op school is ze lief, maar thuis is onze dochter vaak niet te genieten.
Puber
- Hoe krijgen we onze zoon zo ver dat hij meer aan zijn schoolwerk doet?
- Onze 12-jarige dochter gooit regelmatig haar brood weg. Eet ze wel genoeg?
- Hoe kunnen we conflicten met onze puber voorkomen?
Hoe werkt het?
Je maakt een afspraak voor een 1e gesprek van ongeveer een uur. Dit gesprek vindt plaats in het Centrum voor Jeugd en Gezin of bij jou thuis. Samen zet je zaken op een rijtje en ga je op zoek naar wat er nodig is om het thuis weer goed te laten lopen. De meeste ouders hebben genoeg aan 3 tot 5 gesprekken. Het kost niets en je kunt meestal snel terecht. Heb je hierna nog hulp nodig? De wijkpedagoog bekijkt samen met jou welke stappen nodig zijn en ondersteunt je bij het nemen van die stappen.
Hulp bij het voeren van een gesprek
Als je een gesprek gaat voeren, kan het fijn zijn om iemand te hebben die met je meedenkt en je ondersteunt. Voor hulp bij het voeren van een gesprek kun je altijd gebruik maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner.
Afspraak maken
Wil je een afspraak maken met de wijkpedagoog van Kwadraad? Vul dan het aanmeldformulier in. Voor vragen kun je ook mailen naar opvoedenenopgroeien.alphen@kwadraad.nl